Een boek dat ik kocht in Pennsylvania. Een zomer dat ik in de ban raakte van buiten zijn en de heilzaamheid die daarvan uitgaat. Het is een boek dat diepe indruk op me maakte. Omdat het mijn ratio voedde met bewijs voor dat wat ik gevoelsmatig definitief kon beamen. Drie weken buiten zijn, met bijen werken, wandelen, paardrijden en groente verbouwen deed mij beseffen wat mijn lijf en ziel miste elke dag van 9 tot 19.00 in een toren op de Amsterdamse Zuidas. Dat heb je vast zelf weleens ervaren na een vakantie met veel buiten zijn.

Auteur Richard Louv is ‘on a mission’, zou je wel kunnen stellen. Hij vecht op een vreedzame maar vastbesloten manier tegen datgene wat hij de ‘nature-deficit-disorder’ heeft genoemd. Oftewel, onze verstoorde relatie met de natuur, het effect dat dit heeft op onze fysieke en mentale gezondheid en op de kans dat de mensheid als geheel zal overleven. Louv draagt een grote hoeveelheid bewijs aan over de impact die natuurbeleving heeft op onze fysieke gesteldheid, mentale en spirituele gezondheid, de verbindingen in onze families, vriendschappen en gemeenschappen. Ouderen met uitzicht op groen leven langer,  jongeren die opgroeien in een groene omgeving vertonen minder snel agressief gedrag en de natuur zorgt voor mentale verlichting.

Louv bouwt zijn casus op met wetenschappelijk bewijs dat er is dat de natuur ons goed doet, persoonlijke anekdotes, flarden uit gesprekken met bijzondere mensen die hij ontmoette en zijn eigen reflecties. Als je het boek uit hebt wil je niet langer sporten in een sportschool, werken in een gebouw met airconditioning en zul je zoeken naar een basisschool voor je kinderen waar ze veel buiten kunnen zijn.

In 2008 werd een mythische mijlpaal bereikt die het urgenter maakt dan ooit dat dit boek geschreven werd: meer dan de helft van de wereldbevolking leeft vanaf dat moment in steden. Dit hoeft geen probleem te zijn, de biodiversiteit van Amsterdam is de laatste jaren alleen maar toegenomen, maar het kan wel een heel groot probleem zijn. Denk aan betonsteden als São Paulo en Mumbai, waar de temperatuur gemakkelijk vijf graden hoger ligt in de delen van de stad die nauwelijks groen kennen.

Een aantal bijzondere dingen waar Louv zijn lezers op wijst:

-iedereen heeft tenminste één plek, die je hart sneller doet kloppen, een plek waar je in op wil gaan, waar je je volledig thuis voelt. Maar let op; dit kan dichterbij zijn dan je denkt!

-wij mensen vergeten dat we net als dieren in een dierentuin, recht hebben op een natuurlijke omgeving; in gebouwen waarin mensen kunnen werken met toegang tot groen, natuurlijke ventilatie en licht, zijn werknemers minder vaak ziek en neemt werknemer tevredenheid toe

-voor de toekomst van onze soort hebben we mensen nodig die diepe kennis van high-tech en van de natuur combineren – een hybride brein