Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hoe goed zie jij de onderstroom van de energietransitie?

april 23, 2018@ 13:00 - 21:15

€175
sensing energietransitie

masterclass systemisch-leiderschap-energietransitieSystemische verkenning – ‘sensing’ van de energietransitie

De transitiepaden zijn bekend. De klimaatakkoord tafels bepaald. Formeel weet je helemaal hoe het zit en wat er van belang is voor de energietransitie. De routes zijn duidelijk en de lichten staan op groen. De overheid jaagt met koplopers uit het bedrijfsleven op CO2 en vraagt groot-uitstoters zich te melden en te committeren. In de regio krijgen energiestrategieën vorm en melden gemeenten zich aan bij de Green Deal ‘aardgasvrije wijken’. En ook de energietransitie op zee krijgt steeds verder vorm: het tempo versnelt. Aan ambities geen gebrek en de weg voorwaarts is ingezet.

Aan de oppervlakte is de energietransitie zichtbaar en in formele strategieën te vatten. Maar wat bevindt zich voorbij deze formele realiteit? Wat is er gaande in de onderstroom en hoe bepaalt dat waar beweging mogelijk is en waar het vast loopt? Hoe hebben regionale identiteiten zich de afgelopen decennia ontwikkeld en lukt het om hier met de energietransitie op een goede manier op aan te sluiten? Welke maatschappelijke vragen spelen er onderhuids en hoe manifesteren deze zich zodra een lokaal energieproject start, of juist een centrale beslissing valt? Hoe voelt de Drent zich bijvoorbeeld nu bestuurders een waterstofgasambitie hebben voor de provincie? Wordt deze ambitie vertrouwd of gaan de hakken in het zand?

Deze en andere vragen zijn systemisch te verkennen met vaak verhelderende inzichten als gevolg.

Ga op 23 april mee op onderzoek.
Met systemische werkvormen krijg je zicht op de onderstroom van de energietransitie. De plek die actoren innemen. Welke actoren er wel en niet bij horen. De ruimte die er al dan niet is voor nieuwkomers. En ook patronen en dynamieken die meespelen.

Deelnemers brengen de vragen in. Samen bepalen we welke vragen het meeste relevantie hebben voor de hele groep om dieper te verkennen. Gedurende de middag leer je meer over systemische principes en wetmatigheden, opdat je in jouw werkpraktijk scherper leert zien en voelen wat de invloed is van de onderstroom. Het is een dag om je systemische intelligentie aan te scherpen door te oefenen en ervaren en hier vervolgens op te reflecteren. Er is tijd voor ontmoeting, reflectie, uitwisseling en leren van en met elkaars praktijken.

Het programma bestaat uit twee delen: een actief deel waarin we energietransitie vragen systemisch verkennen. En een informeel etentje waarna we met elkaar het gesprek voeren over jouw behoeftes als het gaat om het vergroten van jouw systemische intelligentie. En jouw ideeën over hoe je daarbij ondersteund wil worden – door de groep en breder*.

Programma

12.30 – inloop met koffie en thee
13.00 – kennismaking
13.30 – systemische warming-up – onze ‘senses’ worden wakker
14.00 – inventarisatie van vraagstukken
14.30 – systemisch verkennen energietransitie vraagstukken
17.00 – reflectie en integratie
18.00 – einde systemische verkenning

Gezamenlijke verkenning:

18.15 – hapje eten
19.15 – verkenning: vergroten van jouw systemische intelligentie – wat zijn je behoeftes?
21.15 – einde

Deze middag en avond wordt georganiseerd voor eenieder die als professional werkt aan de energietransitie en zichzelf ziet als instrument van de systeemveranderingen die nodig zijn. Mensen die (individueel en in groepsverband) willen werken aan het vergroten van hun eigen systemische intelligentie. 

De bijeenkomst is ook een ideale gelegenheid tot verdieping voor oud-deelnemers van het jaartraject “systemisch leiderschap voor de energietransitie”. 

Over Petra van de Kop

Petra van de Kop wilde als kind boswachter worden of boer. Haar liefde voor natuur bracht haar bij de Landbouwuniversiteit Wageningen. Ze studeerde “Duurzame landgebruikssystemen”. In het werken met organisaties en in projecten ontdekte ze hoezeer duurzaamheid gaat over de kwaliteit van relaties: met jezelf, elkaar en je omgeving. Met de natuur en je eigen natuur. Ze volgde diverse opleidingen op het gebied van coaching, systemisch werk, Theory U, Generatief Leiderschap, Mindfulness en Storytelling. Sinds 2010 werkt ze vanuit haar eigen bedrijf “Kop en Co” met teams, organisaties, wijken, gebieden en netwerken aan duurzaamheids- en vernieuwingsvragen. Ze maakt daarbij graag gebruik van systemisch kijken, denken en voelen. Ze geeft de opleiding systemisch adviseren bij het Bert Hellinger Instituut en benut de systemische werkwijze nog immer om bij te dragen aan de landbouw- en voedseltransitie.

Over Martine Verweij

Martine Verweij raakte als kind al gebiologeerd door organisaties (ivm ‘familiebedrijf’) en de plek die organisaties innemen in de samenleving. Hoe kan het dat er organisaties zijn waar mensen het niet leuk hebben samen? Organisaties die ook nog schade doen aan het milieu? Hoe komt het dat het een sector (‘grafische industrie’) zo moeilijk lukt te vernieuwen? Ze studeerde internationale bedrijfskunde en Europese Studies, stapte in het innovatie-adviesvak en startte in 2014 voor zichzelf. Ze wilde haar systemisch hart volgen en begon het systems learning platform Green Bridges. Van hieruit werkt ze als ontwerper en begeleider van systemische innovatieprocessen die bijdragen aan de beweging naar een duurzaam nu.

Martine volgde diverse opleidingen op het gebied van systeemdenken en systeemverandering, waaronder bij het ISEE-systems instituut. Daarnaast volgde ze meerdere opleidingen op het gebied van systemisch werken, bij het Bert Hellinger Instituut, te Groningen.

Als programmaleider Maatschappelijk-Verantwoord-Innoveren-Energie zet ze zich in voor een energietransitie in verbinding met mens, samenleving en natuurlijke omgeving.

Martine en Petra werkten eerder samen in de context van het Maatschappelijk-Verantwoord-Innoveren Energie programma, waar Martine programmaleider van is.

Theory UTheorie-U raamwerk

Voor diegenen die bekend zijn met Theory-U als raamwerk voor systeem-innovatie: deze verdiepingsbijeenkomst in april staat in het teken van ‘Sensing’: het beter aanvoelen van de opgave en de eigen plek daarin. Lees hier meer over Theory-U.

Aanmelden en kosten

Deze bijeenkomst kost 175 euro (excl BTW). Dit is exclusief kosten voor het etentje. Die kosten verrekenen we met elkaar.

Ben je om wat voor reden dan ook niet in staat om de kosten van deze training volledig te dragen, maar wil je wel graag meedoen, neem dan contact op over de mogelijkheden.

Je kunt je aanmelden voor deze sessie door een e-mail te sturen naar verweij@greenbridges.nl of door direct online in te schrijven en te betalen via onderstaand formulier.

Heb je vragen neem dan contact op.

Martine Verweij
verweij@greenbridges.nl
06-30736851

*Het is ook mogelijk om alleen het etentje plus gesprek mee te doen of alleen de training. Laat dit duidelijk weten bij je aanmelding.

Gegevens

Datum:
april 23, 2018
Tijd:
13:00 - 21:15
Kosten:
€175
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Organisator

Green Bridges
E-mail:
verweij@greenbridges.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Uit je Eigen Stad – Marconistraat 39 Rotterdam
Marconistraat 39
Rotterdam, 3029AG Nederland