Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kunst van het stilstaan – Systemisch leiderschap

juni 17, 2016@ 14:00 - juni 19, 2016@ 17:00

€450

Voor wie?

Je bent een bevlogen young professional, afstuderende of ‘young at heart’. Iemand die niet stil zit.
Met je brandende passie zet je je met hart en ziel in voor een urgent probleem, of het nu de energietransitie of klimaatrechtvaardigheid is, het verduurzamen van het voedselsysteem of het vernieuwen van de zorg of het onderwijs, of verduurzaming van het bedrijfsleven. Je mag niet falen, en je mag in het dagelijkse gevecht om rechtvaardigheid en duurzaamheid, en het ‘kantelen’ of bijsturen van de olietanker, je kwetsbaarheid niet tonen en je masker niet afdoen. Je moet sterk in je schoenen staan.

Toch vraag je je dagelijks af: doe ik werkelijk alles wat ik kan? Zorg ik wel genoeg voor mezelf? Is het leven wel een gevecht, een wedstrijd met serieuze uitkomsten, of is het juist een spel? Speel ik het spel niet te absoluut? Hoe vind ik de juiste balans tussen actie en reflectie, tussen een verschil maken en voor mezelf zorgen? Tussen de lichtheid blijven voelen en plezier ervaren, en me blijven openstellen voor misstanden, onrecht en complexe problemen?

Hoe weet (of voel) ik of ik impact heb, op de juiste schaal bezig ben (lokaal vs globaal), in het juiste tempo, zonder mezelf kwijt te raken?

Waarom dit weekend?

Je bent bezig je ambitie in te zetten voor een groter goed – het voedsel- of energiesysteem veranderen, onrecht in de wereld aanpakken, de marge van de samenleving betrekken, werken aan klimaatbewustzijn. Misschien ben je heel effectief in je werk, maar voel je je op momenten ook moedeloos, machteloos of gefrustreerd. Je loopt aan tegen de grenzen van je invloed en energie als ‘change agent’, of je merkt dat je meer diepe vertrouwensbanden in je omgeving moet opbouwen om de diepe verandering waarvan je droomt te realiseren. Alleen dan ontstaat de ruimte die je nodig hebt om impact te creëren.

Wij zien om ons heen een toenemende behoefte onder ‘change makers’ en ‘wereldverbeteraars’ om niet alleen met de wereld om zich heen bezig te zijn, maar ook in hun eigen persoonlijke groei te investeren. Als veranderaar in een complex krachtenveld, ben je zelf misschien wel je belangrijkste instrument voor verandering.

Wat bieden wij?

Na een succesvolle eerste editie in 2015 wordt deze masterclass dit jaar opnieuw georganiseerd. Het weekend is een intensieve ‘deep dive’ in je eigen wereld en de wereld om je heen, waarin je leert stil te staan, te luisteren en te voelen.

  • Een weekend waarin je wordt uitgedaagd om jezelf te aanschouwen zoals je bent, inclusief je ambities, dromen, imperfecties, de aspecten van jezelf die je misschien nog niet ten volle hebt benut, en de overtuigingen die je in de weg zitten.
  • Een veilige ruimte om met likeminded jonge wereldverbeteraars, in alle vertrouwen je masker af te kunnen doen en kwetsbaarheid te kunnen tonen.
  • Een rijke, diverse en leuke ervaring waarin we op speelse wijze verschillende ‘registers’ zullen aanspreken: zowel het intellect, de intuïtie, het hart, en de handen.

Onze visie

Wat als stilzitten en bewegen twee kanten van dezelfde medaille zijn, net als vorm en energie dat zijn. Nieuwe inzichten uit de moderne wetenschappen maken het gemakkelijker om bekende levensparadoxen te begrijpen.

Moderne wetenschap en wijsheid-tradities uit ons verre menselijke verleden wijzen dezelfde kant op: jouw eigen groei en ontwikkeling zal floreren als je leert lopen op twee benen.

Het ene been: je fysieke zelf dat vooruit wil, dat wil bewegen en zich wil manifesteren. Het andere been: je hogere zelf dat de leiding heeft, om de beweging in jou, richting, structuur en begrenzing te geven. Net zoals de bedding en de oevers van een rivier de stroom van water omvatten en begrenzen tot het water de zee bereikt (Uit: Marja de Vries, Samenlevingen in Balans, naar een toekomst in harmonie met de universele weten).

Over stilstaan

Stilstaan is een van de meest krachtige inspanningen die een dier kan verrichten. Een hert dat stokstijf stil blijft staan bij gevaar, bundelt al zijn energie. Als het gevaar geweken is zal een hert de spanning letterlijk van zich af schudden.

Stilstaan is dus niet krachteloos en zit vol beweging. Het vereist een bundeling van energie, een grote alertheid en een keuze om kwetsbaar te zijn.

9f464252-066e-4525-aa14-dbb526c64b44

Wat vorige deelnemers met ons deelden

“Het weekend heeft me geholpen om het geheel te zien, me aangezet om de universele wetten achter alles verder te gaan ontdekken, en nog meer van daaruit te gaan handelen, dat geeft bijzonder veel rust en vertrouwen. Dit samenzijn creëert onderling verbinding en vertrouwen op een dieper niveau. Met deze mensen kan ik aan de slag en op een diep(er) niveau transformatieprocessen dragen en faciliteren!” – Patrick Kaashoek

“Mijn belangrijkste inzichten waren: ik word gelukkig in de natuur, wil vrijer worden van de verwachtingen van anderen en mag meer vertrouwen hebben in mezelf. Daarnaast wil ik mijn grenzen beter respecteren ivm werkdruk en tijd nemen om regelmatig stil te staan. Qua impact op manier van werken en zijn voel ik sinds het weekend van binnen veel kracht en energie die mij erbij helpen positieve verbindingen met anderen mensen te maken – met klanten, collega’s of buiten het werk. Hiervoor ben ik dankbaar!” – Thea Renner, KPMG

“Ik merk dat ik door het weekend meer rust en vertrouwen heb gekregen, in mezelf, de dingen en de wereld als geheel. Een inzicht dat ik iedereen toe wens!” – Karin van Rooij, Platform31

“Doordat we echt in de natuur waren drong het besef dat alles met elkaar verbonden is, echt goed tot mij door. De vertaling van de rationeel opgedane kennis o.a. over de universele wetten kon in deze setting bij mij daadwerkelijk landen. Het deed mij meer dan ooit beseffen dat het essentieel is om bij jezelf te beginnen en naar je hart te luisteren. Vanuit die balans kun je jezelf pas echt optimaal in zetten voor al het leven op planet earth, dat onze gezamenlijke (en ook niet-rationele) inzet keihard nodig heeft.” – Ton Bontekoe, Columbiss

“Door stil te staan en te werken aan jezelf, kun je effectiever en krachtiger zijn in je werk. Het is heel bijzonder om dat stilstaan gezamenlijk te doen. Dat gevoel van verbinding geeft een enorme motivatie om door te gaan met het werken aan een duurzamere wereld.” – Annemarie Lammers, Duurzaamheidscentrum Weizigt

Lees hier een verslag van De Kunst van het Stilstaan 2015…

Wij dagen jonge wereldverbeteraars uit om met ons stil te staan. Met behulp van inzichten uit de moderne wetenschap, oude wijsheid-tradities en allerlei manieren om verbindingen te leggen tussen verschillende lagen van ons eigen bewustzijn en een meer universeel bewustzijn, begeleiden wij een groep van 12-15 mensen bij een verkenning van wie zij zelf zijn.

Het programma is creatief van aard, wetenschappelijk onderbouwd en maatschappelijk verantwoord en niet in een korte beschrijving te vatten. Voor meer informatie neem je contact op met een van de betrokkenen.

Een selectie uit het programma

  • Workshop ontdek je eigen ‘archetypen’, door Nancy Wiltink, Christopher Baan en Martine Verweij
  • Improvisatietoneel als middel voor intuïtieve intelligentie, door Nancy Wiltink en Martine Verweij
  • Storytelling als brug naar persoonlijke verdieping, met Nancy Wiltink
  • Meditatie oefeningen die je helpen om stil te staan bij je eigen ademhaling, en om met nieuwe focus te kunnen kijken naar de wereld om je heen
  • Een introductie in de kracht van systeemdenken aan de hand van het ijsbergmodel, door Martine Verweij en Christopher Baan – leer om je eigen ‘ijsberg’ in kaart te brengen en vertrouwensrelaties te bouwen met anderen
  • Hartservaringen in jezelf en de natuur, door Frank Gorter

Praktisch

Start: vrijdag 17 juni, 14.00 uur
Einde: zondag 19 juni 17.00 uur
Locatie: Buurtsteeg 7, Maarn (Landgoed Huis te Maarn)
Kosten: €450 (normaal tarief) excl. BTW, € 250 excl. BTW (verlaagd tarief, als je het normale tarief niet kunt betalen). Kan je niet financieel bijdragen maar heb je dit weekend wel hard nodig: neem dan contact met ons op. Wij proberen in dat geval samen met jou sponsoring te organiseren.
Lees hier meer over inschrijven, voorwaarden en overige zaken
6f9872d6-1d99-453f-ade2-9d1bf8e4fa24
Een initiatief van:
14701036-fd0c-4122-9f2d-1ae56bbe5c2d

 

Locatie

Landgoed Huis te Maarn
buurtsteeg 7
Maarn, Nederland
+ Google Maps