Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Kunst van het “Wakker Worden”

mei 8, 2020@ 10:00 - 12:30

De Wereld staat Stil en is daarmee volop in beweging. Dit lijkt het ideale moment om meters te maken en te bouwen aan die mooiere samenleving waarvan we in ons hart weten dat deze mogelijk is.

Aan welke knoppen moeten we nú draaien? Wie moeten we daartoe bij elkaar brengen?

Laten we een manifest maken dat de stappen definieert richting een weerbare, veerkrachtige samenleving.

Voor ik het weet zitten Frank, Christopher en ik in een ‘app-groep ‘weerbaarheidsmanifest’ en is onze blik vooruit gericht. Doen, doen, doen!

Maar is dat het belangrijkste wat nu nodig is?

Het wordt stil in mij. Een ander antwoord begint te dagen. Al schrijvende, reflecterend op mijn eigen grillen in deze gekke tijden (de ene dag een ‘off-day’, de andere dag vol in creatieve flow) begin ik te voelen wat werkelijk nodig is.

Aandacht voor ‘de bron’ waar al het andere uit voortkomt. ‘Mijn wakkerheid’.

Hoe wakkerder ik ben, hoe preciezer ik weet wat nodig is. Welke knoppen op welk moment in te drukken, met welke intensiteit, in welke volgorde.

Hoe ‘wakkerder’, hoe minder moeite het mij kost om in lijn met de stroom van het leven, bij te dragen aan de grote transformatie van deze tijd. Dat voel ik keer op keer. Dag, na dag.

In een ‘wakkere staat van zijn’, heb ik aan één woord genoeg, vraag ik het juiste aan de goede persoon, op het perfecte moment.

Schiet ik daarentegen in de stress, dan ontstaat een verkapte vorm van strijd en is het beste wat ik voor elkaar krijg, een afgedwongen reactie. Medewerking gaat ‘niet van harte’. En iets in mij voelt dat het ook niet helemaal klopt.

Ga je mee op onderzoek: wat verandert er voor jou als je jouw ‘wakkerheid’ vergroot?

Wij (van ‘de Kunst van het Stilstaan’) nodigen je uit om op 8 mei (van 10.00 – 12.30) samen te komen om te oefenen met het vergroten van onze “wakkerheid”. We creëren daartoe ‘online’ condities die je helpen ‘wakkerder’ te worden, en in het moment te voelen waar je nu staat in je leven, en waar je juist nu aandacht aan zou kunnen schenken, om te groeien en te bloeien.

Een greep uit het programma:

 • Vuur. We starten met een virtuele/fysieke symbolische opening, onder leiding van Frank Gorter die voor ons het vuur van onze ‘wakkerheid’ aansteekt op Landgoed Welna.
 • Woord. Martine spreekt vervolgens een geleide meditatie uit om in het ‘lege midden’ te komen (een zeer ‘wakkere’ innerlijke plek – in systemisch jargon).
 • Vraag. Vervolgens nodigen we je uit jouw vraag van het moment te delen. Waar zit je mee? Voor welke kernuitdaging sta je? Laat je leiden door wat in het moment in je opkomt. Denk er niet te hard over na.
 • Spiegel. We kiezen één vraag van een van ons, waar we mee verder werken.

De vraaginbrenger staat centraal. De rest van ons benut zijn of haar ‘wakkerheid’ om te spiegelen wat er met ons gebeurt, naarmate de vraaginbrenger meer deelt. We wisselen uit welke inzichten hierdoor ontstaan en wat de diepere les is, die voor meerdere van ons ontstaat.

 • Natuur. We sluiten af met een gezamenlijk ritueel waarin we individueel op pad gaan ‘de natuur’ in, om een symbool te vinden voor ‘onze herboren wakkerheid’. In een laatste deelronde wisselen we de symbolen uit en danken we elkaar voor onze ‘wakkere aanwezigheid’.
 • Verhaal. We sluiten af met een verhaaltje voor het slapengaan – oh nee, wat zeg ik nu! ;-) –  voor het wakker blijven!

Doe je mee?

Juist nu is het moment om te werken aan ‘onze wakkerheid’, de bron waar al het andere uit voortkomt.

Inspiratie

Tijdens meerdere ‘wakkere’ (en minder wakkere) momenten deze afgelopen weken, schreef ik er een blog over, die mijzelf helpt snappen wat ik precies bedoel.

 • Donella Meadows noemt ‘wakkerheid’ – de capaciteit om paradigma’s te ontstijgen.
 • Otto Scharmer (Theory-U) noemt dit ‘presencing’
 • Mijn paard noemt dit ‘volledig in balans zijn’.
 • Mijn coach ‘gecentreerd en geworteld zijn’.
 • Systemisch noemen mensen dit ‘in het lege midden zijn’.

Lees ‘m wel of juist niet. Papier is ook maar papier.

‘Live’ – 8 mei van 10.00 tot 12.30

Leuker is om samen te oefenen met de kunst van het ‘Wakker Worden’. Doe je mee? Ben je erbij? Wij zullen er zijn en werken met wat is!

Meld je nu aan

Schrijf je in voor De Kunst van het Stilstaan 8 mei

 • inclusief BTW
 • € 0,00
  inclusief BTW