Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Systemisch LAB: Duurzame Uitdagingen – 1 Maart

maart 1, 2017@ 12:30 - 17:30

50€

1 Maart – SYSTEMISCH LAB: Duurzame Uitdagingen

Werken aan verduurzaming van organisaties, de samenleving en individuen- waarom is dat zo lastig, systemisch gezien? Waar komt de beweging vandaan? Waar is meer ruimte voor mogelijk? 

Op 1 maart organiseert Green Bridges voor de tweede maal een systemisch LAB: Duurzame Uitdagingen, gericht op het verkennen van deze en andere vragen.

Over systemisch werken

Systemisch werken is een manier om de onderstroom in complexe levende systemen, zoals organisaties, een sector of een deelgemeenschap, zichtbaar en voelbaar te maken. Dit gebeurt door gebruik te maken van representanten of objecten die worden opgesteld in de ruimte, in relatie tot het vraagstuk, van waaruit de onderliggende dynamiek zichtbaar wordt. Een systeemopstelling of systemische-oefening kan de onderlinge verhoudingen, gevoelens en atitudes van betrokken actoren en elementen in het systeem inzichtelijk maken. Dynamieken en samenhangen kunnen zich tonen die tot verrassende impulsen en nieuwe richtingen inspireren. Beweging in ons denken en in de onderlinge relaties, kan leiden tot verandering in de fysieke realiteit van alledag.
Lees meer over systemisch werken

De begeleiders van dit LAB

Voor deze editie van dit Systemisch LAB werkt Martine Verweij van Green Bridges samen met Inge Knoope (ervaren opsteller met focus op de maatschappelijke context) en Lisette van der Wel (eco-antropoloog en systeemopsteller). Inge, Lisette en Martine werkten al in andere settings met elkaar samen en zien er naar uit om elkaar in dit specifieke LAB te helpen om het beste uit zichzelf, de vraagstukken en de groep deelnemers te halen.

Waarom meedoen aan dit LAB?

Dit systemisch LAB is voor een ieder die geïnteresseerd is in vragen als:

  1. Waarom is werken aan een duurzame ontwikkeling (of transitie!?) van de samenleving, organisaties en individuen vaak zo taai? Welke patronen spelen hierin een rol?
  2. Wat is de wisselwerking tussen de verduurzaming van de samenleving, van organisaties en van individuen?
  3. Waar is meer beweging mogelijk als het gaat om de duurzame transitie van de samenleving, van organisaties en van mensen?
Doe mee als deze of hele andere vragen over werken aan verduurzaming jou ook bezighouden en je op een veilige manier het systemisch experiment aan wil.
We werken met bekende systemische oefeningen en met opstellingen, maar zullen ook experimenteren met nieuwe varianten. Dit alles vanuit een veilige bedding, waarbij het ervaringsniveau van deelnemers leidend is.
Doe ook mee als je niet zozeer een vraag hebt, maar wel graag als representant aanwezig wil zijn en zo meer wil leren over systemisch werk en over duurzaamheid. Vaak leidt een deelname als representant ook tot allerlei persoonlijke inzichten.

Wat kan ik verwachten van een systemisch LAB?

Meer nog dan een ‘gewone’ dag met opstellingen, is een systemisch LAB een plek en gelegenheid om te experimenteren. De nieuwsgierigheid van deelnemers en begeleiders staat centraal. We willen met elkaar in de diepte verkennen en kijken hoe ver we kunnen komen.
Dit LAB wordt begeleid door drie sterke, intuïtieve vrouwen, elk met een eigen stijl in het begeleiden van opstellingen en een uniek waarnemingsvermogen.
Met generieke oefeningen of jouw vraag als uitgangspunt zullen Inge Knoope, Lisette van der Wel en Martine Verweij gedurende het systemisch LAB de onderstroom zichtbaar maken van specifieke vraagstukken gekoppeld aan het containerbegrip ‘duurzaamheid’ en ‘werken aan verduurzaming’. Ze zullen waar mogelijk interveniëren om zo ruimte te laten ontstaan voor passende helende bewegingen.

Welk soort vragen zijn gepast om in te brengen?

Elke vraag binnen dit thema heeft een plek. Samen beslist de groep welke vraag het meest ‘rijk’ voelt om mee te werken. Dat wil zeggen: waar is het meeste nieuwsgierigheid naar binnen de groep? Waar gaat de meeste energie naar uit? De begeleiders beslissen per vraag wie zich geroepen voelt de systemische verkenning te faciliteren.
Vermoedelijk werken we met zeer concrete casuïstiek van een of meerdere deelnemers. Het zou echter ook van waarde kunnen zijn om naar wat meer abstracte thema’s te kijken, mocht de groep daar interesse in hebben. Lisette, Inge en Martine zijn zelf bijvoorbeeld nieuwsgierig naar vragen als:
  • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen of Innoveren – in welke mate sluit een dergelijke benadering onverantwoord ondernemers of innovatoren buiten en wat zijn hiervan de gevolgen?
  • Groene Groei – waar gaat dat over, systemisch gezien? Welke ordening van leidende principes zit hierachter? Klopt dit eigenlijk wel? Werken we hiermee daadwerkelijk toe naar een samenleving in een sociaal-ecologische balans?
  • Het ETS (Emission Trading Scheme) – wat gebeurt er met de balans geven en nemen als we koolstofemissies gaan verhandelen? Welke andere gevolgen heeft deze manier van handelen?

Klinkt goed! Hoe kan ik mij aanmelden voor deze middag?

Hier vind je de hele uitnodiging

Gegevens

Datum:
maart 1, 2017
Tijd:
12:30 - 17:30
Kosten:
50€
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
http://eepurl.com/cClOMD

Locatie

Iona Stichting
Herengracht 246
Amsterdam , Nederland
+ Google Maps