- Dit evenement is voorbij.
Systemisch leeratelier – start-ups en ZZP’ers
juni 27, 2016@ 12:30 - 21:30
Systemisch werken op organisatie-niveau is een manier om de onderstroom in organisaties, projecten en teams zichtbaar en voelbaar te maken. Dit gebeurt door gebruik te maken van representanten of objecten die worden opgesteld in de ruimte, in relatie tot het vraagstuk, van waaruit de onderliggende dynamiek zichtbaar wordt.
Een systeem-opstelling kan de onderlinge verhoudingen, gevoelens en atitudes van betrokken actoren en elementen in het organisatie-systeem inzichtelijk maken. Dynamieken en samenhangen kunnen zich tonen die tot verrassende impulsen en nieuwe richtingen inspireren. Beweging in ons denken en in de onderlinge relaties, kan leiden tot verandering in de fysieke realiteit van alledag.
Op 27 juni organiseert Green Bridges samen met Tony Rook een systemisch leeratelier specifiek voor social-ventures (start-ups) en ZZP’ers met een maatschappelijke missie.
Doe mee als je vragen hebt over de onderstroom in jouw organisatie, jouw ZZP-schap of project: de dieperliggende patronen die de realiteit van jouw organisatie voeden.
Doe ook mee als je als representant aanwezig wil zijn en zo meer wil leren over systemisch werk en/of bij wil dragen aan de verheldering van casuïstiek van anderen.
Met jouw vraag als uitgangspunt zullen facilitators Tony Rook en Martine Verweij de onderstroom zichtbaar maken en waar mogelijk interveniëren om de gezondheid van het organisatiesysteem, team of project te herstellen.
Misschien zit je met een van de volgende systemische vragen:
Ordeningsvragen zoals:
- Waar staat de klant in dit organisatiesysteem en is dat een gezonde plek?
- Is de aandacht die er is voor de verbindende krachten in deze organisatie, de kern functies en de krachten die zorgdragen voor de autonomie van deze organisatie, goed verdeeld?
- Wat zijn de leidende principes in deze organisaties en klopt de ordening hierin, om effectief te zijn?
- Is dit een gezond groeiend organisatiesysteem? Oftewel: is de balans tussen geven en nemen op orde?
- Waarom lijkt de groei te stokken? Wat houdt dit tegen?
- De organisatie groeit te hard; het lijkt wel alsof er grotere krachten aan het werk zijn; hoe hiermee om te gaan?
- Is dit een organisatie van mensen of van functies en wat heeft dat voor impact op het werk?
- Is er voor iedereen die met en bij ons werkt echt een plek?
- Wie is de systemisch eigenaar van de organisatie en wat betekent dat voor een volgende fase?
- Wat is het hogere doel van deze organisatie en heeft dit doel voldoende kracht om richting te geven?
- Hoe verhoudt onze missie en geplande doel, zich tot de zich ontwikkelende toekomst?
WAT LEVERT DIT LEERATELIER OP ? : )
- Je leert meer over systemisch werken, de principes, de wetmatigheden die aan het licht kunnen komen en de condities die nodig zijn om op zo’n manier te werken
- Je ervaart de kracht van systemisch werken (opstellingen / systemische oefeningen)
- Je verkent een hardnekkig vraagstuk dat jou bezighoudt en ontdekt meer over de onderstroom van dit vraagstuk
- Je ervaart het effect van interventies op de diverse elementen in het systeem (functies/ personen/ doelstellingen/ leidende principes, etc.)
- In potentie zie je belemmerende patronen op dusdanige wijze onder ogen, dat je ze kunt loslaten. Systemisch werk kan ‘helend’ zijn.
HET PROGRAMMA : )
Je kunt deelnemen van 12.30 tot 17.30 of van 18.30 tot 21.30 (of beide)*. Voor beide tijd-frames geldt het volgende programma:
12.30 (18.30) INLOOP
12.45 (18.45) START
- KENNISMAKINGSRONDE EN CASUÏSTIEK DEELNEMERS
- INTRODUCTIE SYSTEMISCH WERKEN – THEORETISCH KADER (SYSTEMISCHE PRINCIPES)
- OPSTELLINGEN EN SYSTEMISCHE OEFENINGEN
17.15 (21.15) – AFRONDING
17.30 (21.30) – EINDE
*We laten de verschillende tijds-frames alleen doorgaan als er voldoende deelnemers (en daarmee ‘representanten’) zijn.
Martine Verweij is adviseur duurzaamheid en innovatie en volgde diverse opleidingen op het gebied van systeemdenken en systeemverandering, waaronder bij het ISEE-systems instituut. Momenteel volgt zij een intensieve opleiding systemisch werken in organisaties aan het Hellinger Instituut.
Martine werkt in de praktijk aan complexe duurzaamheid uitdagingen vanuit de principes van het systeemdenken en de kracht van systemisch werken en wil haar enthousiasme over deze manier van werken op andere professionals overbrengen: ‘systeemdenken is niet zo ingewikkeld als mensen denken en wel heel effectief, vooral als je dit met meerdere stakeholders samen doet.
’Tony Rook is actief als interim manager en team coach binnen bedrijven en non-profits. Net als Martine volgt hij momenteel de opleiding Systeemdynamiek in organisaties, om het systemisch werk meer in zijn aanpak te integreren.
CASUÏSTIEK
Tijdens dit systemisch leeratelier brengen deelnemers de casuïstiek in. Er is vermoedelijk ruimte om per tijdsframe zo’n 4 tot 5 vragen te behandelen. Helemaal zeker weten doen we dit niet. Elke opstelling en oefening heeft z’n eigen tijd nodig.
Andere aanwezigen wordt gevraagd om in de verschillende oefeningen/ opstellingen beschikbaar te zijn als representant. Dit is op vrijwillige basis, oftewel: je bepaalt zelf of je dit wil.
PRAKTISCHE ZAKEN
DATUM EN TIJD
27 juni van 12.30 – 17.30 en van 18.30 – 21.30
LOCATIE
broedplaats Cinetol
Tolstraat 182, 1074 VM Amsterdam
autotip: parkeer bij een park & ride (bv A’dam RAI) en neem vanaf daar de tram of huur een ov-fiets (check: 9292 info) – parkeren in de Pijp op de meter is duur
VOOR WIE
- (Duurzame) start-ups en ZZP’ersdie de systemische onderstroom van hun projecten en ondernemingen willen verkennen.
- Mensen die zelf geen casus willen inbrengen, maar wel ervaring willen opdoen als representant om daarmee meer gevoel te krijgen bij de kracht van systemisch werk en meer willen ontdekken over veel voorkomende patronen/dynamieken in organisaties.
INSCHRIJVEN
Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar verweij@greenbridges.nl en kort de casus te beschrijven die je wil inbrengen (hoeft geen helder verhaal te zijn). Als er voldoende plek is ontvang je een bevestiging. Als je collega’s of (project)partners mee wil nemen, omdat het vraagstuk hen ook aangaat, dan kan dat. Geef dit dan aan bij je inschrijving.
Geef aan of je bij de eerste of tweede sessie wil zijn, bij beide, of dat je geen voorkeur hebt. Het kan zijn dat we een van de twee sessies niet door laten gaan, als de meeste mensen ’s avonds, of juist ’s middags kunnen.
Je kan je ook aanmelden om als representant aanwezig te zijn. Je kunt hier veel van leren over systemisch werk en veel voorkomende systemische organisatie-vraagstukken.
Aanmelden kan tot uiterlijk 25 juni.
BIJDRAGE AAN DE KOSTEN
Deelname aan dit systemisch leeratelier is gratis voor representanten. Inbrengers van een vraag die systemisch wordt verkend betalen naar draagkracht:
- fles wijn – een symbolische bijdrage
- 50 euro – kosten-dekkende bijdrage voor zaalhuur (excl kosten begeleiding)
- 100 euro – kosten-dekkende bijdrage incl kosten begeleiding
ETEN EN DRINKEN
We starten om 12.30 uur; zorg dat je al wat geluncht hebt, of lunch voorafgaand in het bar-restaurant van Cinetol. We eindigen om 17.30. Je kunt dan in het bar-restaurant van Cinetol een hapje eten.
De tweede sessie start om 18.30. Zorg ook dan dat je al wat gegeten hebt.
We zorgen voor koffie, thee en water tijdens de sessie. Als je iets anders wil drinken kan je dat zelf meenemen of bij de bar van Cinetol bestellen in de pauzes. Neem wat fruit of koekjes mee als energy-break tussendoor.