Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Is de energietransitie de uitdaging of het sociale veld?

januari 17, 2018@ 09:30 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on september 14, 2018 at 09:30

€175

Het legertje mensen dat zich verantwoordelijk voelt voor de energietransitie, kan genoeg complexe problemen identificeren die om een oplossing vragen.

Denk aan:

  • Het absurde tempo dat nodig is om de gebouwde omgeving te verduurzamen, terwijl miljoenen mensen eigen keuzes moeten maken over investeringen en technieken  
  • De ontwikkeling van een druk bevaren, beviste en ecologisch zwakke Noordzee tot duurzame energiebron
  • De transitie van een internationaal opererende Nederlandse industrie naar een circulaire economie 

Jij hebt vast je eigen uitdaging waar je nu aan werkt. Eentje waar je alle zeilen voor bij moet zetten. Waardoor je tot het uiterste moet gaan.

Wat nu als we onze aandacht verschuiven van de energietransitie als een serie complexe problemen die wij moeten oplossen, naar de uitdaging om sociale-systemen te activeren om samen tot oplossingen te komen? Wat als zou blijken dat dit de snelste en meest effectieve route is?

Hierover gaat de sessie op 17 januari met Martine Verweij van Green Bridges. Je neemt deel met de concrete energietransitie-opgave waar jij nu aan werkt. We onderzoeken vervolgens jouw rol als sociaal-architect.

Kan je met minder moeite meer bereiken, door anders te kijken naar jouw rol en door anders te handelen? Hoe zorg je ervoor dat je niet zelf het probleem gaat oplossen?

Daartoe is jouw eigen transitie van belang.

Hoe voorbeeldig kan je zijn voor het systeem dat je uitnodigt om samen deze problemen op te lossen? Hoe makkelijk kan je als architect condities creëren voor dat systeem om niet elke verandering te zien als nieuwe bedreiging, waar je je weer toe moet verhouden.

Lukt het jou in plaats daarvan, om het systeem, inclusief jezelf, inherent adaptief te maken? Verandering als constante. In plaats van als iets tijdelijks waar we met elkaar doorheen moeten. Wat vraagt dit van jou en van jouw interacties met anderen?

Over Martine Verweij

Martine Verweij is ontwerper en begeleider van systemische innovatieprocessen en volgde diverse opleidingen op het gebied van systeemdenken en systeemverandering, waaronder bij het ISEE-systems instituut. Zij volgde tevens meerdere intensieve opleidingen systemisch werken gericht op organisatiedynamiek, aan het Bert Hellinger Instituut, te Groningen. Als programmaleider Maatschappelijk-Verantwoord-Innoveren-Energie zet ze zich in voor een energietransitie in verbinding met mens, samenleving en natuurlijke omgeving. Ze is tevens ontwerper en begeleider van de systemische leerreis energietransitie.

Programma 14 september

9.30 – Inloop – informeel kennismaken
10.00 – Check-in – Wie ben je? Wat is je werk in de energietransitie? Wat zie je als jouw grootste opgave in 2018?
11.00 – Wat zien we nú gebeuren als het gaat om de energietransitie? Welke nieuwe en bekende ontwikkelingen spelen er en verdienen onze aandacht?
12.00 – Hoe sta jij hierin? Wat is de buitenkant van jouw eigen energietransitie-opgave? En de binnenkant?
13.00 – Lunch
14.00 – Aan de slag als sociaal-architect rond jouw opgave – waar te beginnen? Hoe vlieg je dit aan? Martine vertelt over haar ervaringen met het North Sea Energy Lab en de Future Search Democratische Digitale Energie Platforms– samen distilleren we de essentie van wat een succesvolle sociaal-architect doet. Wat betekent dit voor jouw opgave?
15.30 – Actieplan rond jouw opgave: wat ga je doen de komende tijd? Met wie en hoe vlieg je het aan? Wat heb je nodig om deze rol goed te kunnen vervullen en gaandeweg jouw eigen transitie door te zetten?
16.30 – Uitspreken intenties en afsluiting
17.00 – Einde

Deze dag wordt georganiseerd voor eenieder die als professional werkt aan de energietransitie en zichzelf ziet als instrument van de systeemveranderingen die nodig zijn.

Aanmelden en kosten

Kosten voor deze bijeenkomst bedragen 175 euro, exclusief BTW. Je kan je aanmelden via onderstaand formulier.

Martine Verweij
verweij@greenbridges.nl
06-30736851

*over de foto – deze foto is gepubliceerd bij een artikel in de Taiwan Today over een duurzame energie activist – de groep mensen op de foto neemt een pauze van het werken aan herstel van woningen na een aardbeving in Taiwan

Gegevens

Datum:
januari 17, 2018
Tijd:
09:30 - 17:00
Kosten:
€175
Evenement Categorie:

Locatie

Uit je Eigen Stad – Marconistraat 39 Rotterdam
Marconistraat 39
Rotterdam, 3029AG Nederland
+ Google Maps