- Dit evenement is voorbij.
ZeeLab (29-08)
augustus 29, 2019@ 09:00 - 12:30
€75ZeeLab is een systemische werkplaats in Zeeland waarin je via een opstelling jouw vraag kan verkennen. De meeste mensen kennen familieopstellingen. Minder bekend is dat opstellingen ook behulpzaam zijn voor organisatie- en maatschappelijke vragen. Misschien werk je aan een belangrijk project, maar stokt er iets. Of loopt een samenwerking niet zoals je zou willen. Niet de gehele potentie van betrokkenen komt tot hun recht. Het lijkt of je tegen de stroom in roeit. In een opstelling wordt voelbaar en zichtbaar wat de onderstroom is van een vraag en waar de tegenstroom vandaan komt. Ook kan via een opstelling een alternatieve route zichtbaar worden, die meer potentie heeft.
Waarom ZeeLab?
De intentie achter ZeeLab is om het laagdrempelig te maken om via opstellingen prangende organisatievragen en maatschappelijke vragen te verkennen. Het kan gaan om typisch ‘Zeeuwse vragen’, of simpelweg om een vraag van iemand die in Zeeland woont of werkzaam is. Ook mensen van buiten Zeeland zijn welkom. De locatie van ZeeLab is echter wel altijd om en nabij Zierikzee.
Over systeemopstellingen
Systeemopstellingen maken de onderstroom in complexe levende systemen zichtbaar en voelbaar. Denk aan organisaties, een sector of een deelgemeenschap. Dit gebeurt door gebruik te maken van representanten of objecten die worden opgesteld in de ruimte, in relatie tot het vraagstuk. Vanuit een eerste constellatie worden onderlinge verhoudingen, gevoelens en attitudes zichtbaar. Dynamieken en samenhangen kunnen zich tonen die tot verrassende impulsen en nieuwe richtingen inspireren. Beweging in ons denken en in de onderlinge relaties, kan leiden tot verandering in de fysieke realiteit van alledag.
Lees meer over systemisch werken. Of lees eens een verslag van eerdere opstellingen:
- Onze duurzaamheidsstrategie loopt vast – wat is er voor nodig om deze alsnog succesvol te realiseren?
- Ik word moeder, maar ik wil mijn maatschappelijk engagement niet verliezen – kan ik beide combineren?
- Is het mogelijk om bottom-up commitment te creëren voor de waterstofambitie van Noord-Nederland?
- Wat is de potentie van het ‘Woningabonnement’ en valt dit concept te kopiëren?
Programma 29 augustus
De opzet van ZeeLab is simpel. Om 9.00 uur ben je welkom. We starten om 9.30. De sessie start met een korte toelichting op het werken met opstellingen. Vervolgens delen deelnemers hun vragen en gaan we aan de slag met een eerste vraag. We werken met zoveel vragen als in de tijd past. We ronden af met een oefening die de integratie van hetgeen we hebben ervaren bevordert. Ongeveer halverwege nemen we een kwartier pauze.
Globaal programma:
- 9.00 – inloop met koffie en thee
- 9.30 – start – welkom en introductie over opstellingen
- 10.00 – inventarisatie vragen
- 10.30 – koffiepauze
- 10.45 – eerste opstelling
- 11.30 – korte pauze
- 11.40 – tweede opstelling
- 12.15 – integratie-oefening
- 12.30 – einde
Begeleider ZeeLab
ZeeLab wordt georganiseerd en gefaciliteerd door Martine Verweij van Green Bridges. Naast haar werk als ontwerper en facilitator van complexe maatschappelijke veranderprocessen voor grote consortia van stakeholders (zoals de energietransitie op de Noordzee), begeleidt Verweij sinds een aantal jaar systeemopstellingen. Ze heeft daarbij een focus op organisatie- en maatschappelijke vragen. Verweij is systemisch opgeleid bij het Bert Hellinger Instituut. Zij volgde daar de basis- en masteropleiding Organisatieopstellingen en specialiseerde zich vervolgens in organisatie- en maatschappelijke opstellingen. Voor sommige edities van ZeeLab nodigt Verweij gastfacilitatoren uit.
Praktische zaken
Welke vragen zijn geschikt?
Vragen kunnen gaan over:
- een samenwerking
- een initiatief waar je bij betrokken bent
- een organisatie waar je werkt
- een idee dat je hebt waarvan je de potentie wil toetsen
- een maatschappelijke ontwikkeling waar je je zorgen om maakt
- een vervelende dynamiek die is ontstaan waar je de oorsprong van wil leren kennen.
Twijfel je of jouw vraag geschikt is; neem dan contact op. Zie: ‘ik heb vooraf nog vragen’
Komt mijn vraag zeker weten aan bod?
Betaalde deelname garandeert niet dat jouw vraag aan bod komt. Tijdens elk ZeeLab komen meerdere vragen aan bod, maar niet alle vragen kunnen via een aparte opstelling verkend worden. Ervaring leert dat die vragen aan bod komen, die waarde hebben voor meerdere deelnemers en dat daarmee ook indirect de vragen van andere deelnemers beantwoord raken.
Wat kost deelname aan ZeeLab?
Het normale tarief voor deelname is 75 euro, excl. BTW.
Het gereduceerde tarief is 35 euro, excl BTW. Doe mee voor het gereduceerde tarief, als je je het normale tarief – om wat voor reden dan ook – niet kunt veroorloven. Per sessie zijn drie plekken beschikbaar voor gereduceerd tarief.
Weet je nu al dat je meerdere keren wil meedoen, omdat je met diverse vragen zit? Schrijf je dan in voor twee, drie of vier ZeeLabs en ontvang een korting van 15%. De data van volgende ZeeLabs zijn nog niet bekend. Mocht je uiteindelijk toch niet kunnen op de data die we kiezen, dan krijg je geld terug.
Kan ik ook deelnemen zonder vraag?
Ja. Het is ook mogelijk eenmalig kosteloos mee te doen als representant. Ken je het werken met opstellingen niet en wil je nog geen vraag inbrengen, maar ZeeLab simpelweg een keertje meemaken? Schrijf je dan in als representant.
Waar vindt ZeeLab plaats?
De sessie op 29 augustus vindt (onder voorbehoud van definitieve bevestiging) plaats in de foyer van het filmtheater van Fizi, te Zierikzee.
Kerkhof 3
4301 BZ Zierikzee
Hoe kom ik hier?
Zierikzee is goed bereikbaar vanaf allerlei plekken. Vanaf het busstation is de foyer van Fizi een klein kwartiertje lopen. Voor wie vanuit Rotterdam of Bruinisse komt: vanaf Rotterdam Zuid gaat een rechtstreekse interliner, die er slechts 50 minuten over doet. Deze interliner stopt onderweg alleen in Bruinisse. Check je route op: https://9292.nl.
Wat is verder belangrijk om te weten?
Als deelnemer aan ZeeLab kan je gevraagd worden om in de opstelling van andere deelnemers deel te nemen als representant. Dit is altijd op vrijwillige basis.
Mocht een opstelling enkele dagen later nog vragen oproepen, weet dan dat je altijd contact kan opnemen met de facilitator.
Ik heb vooraf nog vragen: kan ik even sparren?
Is je nog niet helemaal duidelijk wat je van ZeeLab mag verwachten, of wil je sparren over jouw vraag en samen bespreken of deze via een opstelling te verkennen is? Neem dan contact op met Martine Verweij, verweij@greenbridges.nl, 06-30736851.
Hoe kan ik mij inschrijven?
Dat kan via onderstaand formulier.
TESTIMONIALS
Een systemisch lab is een vernieuwende en speelse vorm om ingewikkelde vragen over het functioneren van een systeem inzichtelijk te maken. Hans Wiltink, de Gemeynt
Het werken met een systemisch lab geeft mij inzichten in patronen, waar het vast zit en waar er weer beweging kan komen. Je kan juist ook zakelijke onderwerpen inbrengen die breed worden bekeken. In een opstelling komen nieuwe thema’s aan bod waar je zelf misschien niet direct aan zou denken, maar wat wel tot nieuwe ideeën leidt. En dat is wat we nodig hebben, out of the box denken, of eigenlijk in het lab uit of the box inzichten, beweging en kansen creëren. Irene Koch, Regio West-Brabant
Opstellingen zijn een manier om informatie op te halen over een vraagstuk/knelpunt, welk je normaliter niet boven tafel krijgt – binnen een ongehoord korte tijd. Anna Kogut, Perspectivity
Ik zie het LAB als een plek waar gewerkt wordt met persoonlijke vraagstukken en ervaringen. Geen eenheidsbrij en kunstjes, elke keer weer anders, afhankelijk van wie er zijn en wat er ingebracht wordt. Er wordt op systeemniveau gewerkt, door met menselijke ervaringen en sensaties te werken. Het is een plek waarbij de grote uitdagingen van deze tijd, heel tastbaar en ervaarbaar gemaakt worden. Tot op lichamelijk niveau. Maria Kolossa – We Love Earth
Erg inspirerend. Mijn behoefte was kennismaken met de methodiek met als doel de methode zelf inzetten in situaties die daarom vragen. De middag heeft mij doen beseffen dat dit niet zomaar kan.
Deze manier van werken draait de volgorde van analyse/ratio en gevoel om. Helemaal terug naar de basis om de balans met gevoel te peilen. Jurgen Bosch – Dunea
Het was verhelderend om de actuele case die we inbrachten visueel weer te geven van start naar eind situatie, met een korte samenvatting van de dynamiek die ontstond. Evert van Holthoon – ETS Services