A Systems Learning Platform

Voedsel: ik heb het elke dag nodig en kan dus elke dag ‘de juiste keuze maken’. Een keuze waardoor ik me goed voel, zowel fysiek, als mentaal. Fysiek, omdat ik er gezond door blijf. Mentaal, omdat ik weet dat ik bijdraag aan een voedselsysteem dat werkt, voor ons allemaal. Voor boeren hier en daar, voor mensen met een kleine en grote portemonnee, voor tussenleveranciers, het personeel van de supermarkt en de chauffeurs van transporteurs, voor varkens, schapen en bijen. Voor bloemen, het grondwater en de bodem, voor het klimaat en de watercyclus.

Met de toename van vernieuwende initiatieven, duurzame start-ups en de groei van het biologisch assortiment, zou het makkelijker moeten worden om ‘de juiste keuze te maken’. Dat geldt niet voor mij. Met elk nieuw concept dat ik leer kennen denk ik: moet ik hier nu m’n geld op inzetten? Of moet ik toch mijn moestuintje maar wat serieuzer gaan nemen? Maar wat als je nu geen moestuin hebt of net als ik, nog niet echt groene vingers?

Ik was duidelijk klaar voor een zoektocht die ik graag met je deel. Want wat is er eigenlijk mis met ons voedselsysteem? En hoe bieden verschillende vernieuwende, of juist traditionele voedselconcepten hier een antwoord op?

Deze zoektocht heeft alles in zich om een serie te worden, met als eerste in deze reeks mijn antwoord op de vraag ‘wat is er eigenlijk mis met ons huidige voedselsysteem?’

Alle volgende blogs zoomen in op vernieuwende voedselconcepten die er naar streven een stukje van de problematiek op te lossen. Het eerste concept dat ik onder de loep neem is Rechtstreex. Een ‘lokale boer-op-je-bord’-initiatief van Maarten Bouten en Arthur Nijhuis, onder andere actief in Den Haag en Rotterdam. In maart liep en reed ik een dagje met hen mee om te ontdekken wat de oplossing is waar zij in geloven.

Lees verder:

Deel 1: Wat gaat er mis in ons huidige voedselsysteem?
Deel 2: Hoe biedt Rechtstreex hierop een antwoord?
Deel 3: Hoe biedt (voedselconcept) hierop een antwoord?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *