A Systems Learning Platform

Zeg eens eerlijk: vond u dat het Nederlandse elftal Hiddink moest laten vallen na drie verliezen op een rij? Mijn gok is dat u net als ik denkt van niet. Omdat u net als ik een intuïtief besef heeft dat het Nederlands elftal een interventie in haar spelsysteem nodig had. Ook beseffen we dat het tijd kost om weer een nieuw goed werkend systeem te creëren. Die paar pijnlijke verliezen zien we in een groter perspectief. Het perspectief dat een paar sterspelers weer kritisch naar hun eigen spel moeten leren kijken en dat Hiddink weleens een spelsysteem zou kunnen creëren dat tot meer creativiteit en veerkracht leidt.

Systeem-intuïtie

Ik denk dat het intuïtieve besef dat sommige systemen open gebroken moeten worden en opnieuw ingericht als ze niet meer goed functioneren, bij veel meer mensen leeft dan we soms denken. En dat is ontzettend goed nieuws voor de aarde, aangezien er nogal wat systemen zijn die op dit moment niet werken, ervan uitgaande dat onze doelstelling is om prettig te blijven leven op een gezonde, vitale planeet. Het financieel systeem, de manier waarop we met ons afval omgaan, transport en energieopwekking, de manier waarop we met spullen omgaan, onze huizen en het schoolsysteem. Volgens mij voelen veel meer mensen dan we denken op hun klompen aan dat deze systemen gebaat zouden zijn bij een Guus Hiddink-achtige interventie.

Lef om te interveniëren

Diegene die in de positie zitten om Van Gaal voor Hiddink te vervangen zouden het lef moeten hebben om met krachtige metaforen duidelijk te maken dat er niet langer sprake is van ‘een winning team’. En dat het dus belangrijk is om veranderingen te realiseren, zodat we weer gaan winnen met elkaar. Het invoeren van een belasting op grondstoffen, het afbouwen van subsidies op fossiel en het stimuleren van duurzame energie, de afschaffing van kwartaalrapportages voor grote corporates en het uit de markt nemen van CO2-rechten: het staat gelijk aan het vervangen van Van Gaal voor Hiddink. We weten niet exact wat het op gaat leveren, maar we doen het omdat we er vrij zeker van zijn dat we niet meer aan de winnende hand waren. We moeten het systeem openbreken en aanpassen, om weer een dynamiek te creëren die ervoor zorgt dat onze manier van leven bijdraagt aan de vitaliteit van de aarde en onszelf. En dat dit op korte termijn voor sommigen verlies oplevert; so what? Dat hoort erbij!