dynamische balansAls een systeem in een dynamische balans verkeert dan is de creërende kracht, de motor van groei, in evenwicht met de afvloeiende kracht, de rem op de groei. Als je jezelf een badkuip voorstelt in een dynamische balans dan stroomt er evenveel water in als uit. Het waterpeil blijft gelijk, maar er is wel sprake van beweging.

Marja de Vries beschrijft in haar boek ‘de hele olifant in beeld: over het bestaan en de werking van universele wetten en de gulden snede’, dat de wet van dynamische balans een van de universele wetten is. Daarmee wordt bedoeld: een ‘principe’ of een ‘wetmatigheid’ dat op het diepste niveau ‘waar’ is en verklaart hoe het systeem aarde, het universum en ons eigen leven ‘werkt’.

Uit dit boek:

Deze wet stelt dat “alles bestaat uit twee actief dynamische principes, dit zijn de enige twee krachten in het universum”, het vrouwelijke, centripetale principe en het mannelijke, expansieve principe.

“Het vrouwelijke principe is tegengesteld aan het mannelijke en werkt tegelijkertijd verbindend”. “De twee krachten samen creëren een dynamische balans”. “De twee principes moeten beiden aanwezig zijn om te kunnen creëren en te manifesteren”.

“Ontwikkeling verloopt een bepaalde kant op doordat er een zekere mate van onbalans bestaat in de dynamische balans tussen twee tegengestelde krachten. Oftewel: er zit een zekere asymmetrie in de twee actieve principes. Als de onbalans meer naar het feminiene neigt is ontwikkeling mogelijk.”

Een dynamische balans is dus feitelijk een staat van evenwicht, van balans, terwijl er wel beweging is.

Alle energieën in het universum streven permanent naar zo’n dynamisch evenwicht.Een balans tussen (om er maar een paar te noemen):

  • The outwardly directed male aspect <>the inwardly directed female aspect
  • The rational-logical mind <> feeling-sensing-intuitive ability
  • The language of words <> the language of images
  • Linear organization <> nonlinear spatial patterns
  • Absolute measurement and number <> proportions and relationships
  • Movement <> stillness
  • Part <>whole
  • Free will <> responsibility
Uit: Vries, Marja de, De Hele Olifant in Beeld: inzicht in het bestaan en de werking van Universele Wetten en de Gulden Snede, 2007, Ankh-Hermes, Deventer.

Hoe zit dit bij jou?

Herken je dit streven bij jezelf ook? Heb je na een paar uur rennen en vliegen behoefte aan rust? Heb je na een serieus naar binnen gericht gesprek, de behoefte aan ontspanning, loslaten, lachen?

In welke mate heb jij het gevoel dat jij in een dynamische balans bent? En jouw organisatie? En de wereld?

Een permanente staat van onbalans – herkenbaar?

De Vries stelt dat in de huidige westerse samenleving bijna niemand zich in een dynamische balans bevindt en dat naar buiten gerichte, centripetale krachten, de naar binnen gerichte, verbindende krachten overheersen. We leven in een permanente staat van onbalans. Dat vind ik zelf erg herkenbaar. Hoe zie jij dit? En wat doe je om deze staat van onbalans te herstellen?