Als het circulaire virus je eenmaal gegrepen heeft, dan kijk je nergens meer op een normale manier naar. In mijn eigen huis gaat dat stapje voor stapje. Wat komt er in mijn huis, wat gaat eruit? Heb ik dat allemaal nodig? Wat zijn alternatieven? Wat doe ik met die dingen waar ik geen waarde meer voor zie?

Water

Al enkele jaren geleden werd ik mij bewust van de grote uitdagingen op het gebied van water in de wereld. Als je weet dat elke minuut dat je kraan open staat er 15 liter water door de goot spoelt, dan word je hopelijk oprecht onrustig.

Toevalligerwijs werkte ik in Frankrijk samen met een producent van waterbesparingsproducten. In al mijn kranen zitten dus al een aantal jaar waterbespaarders van Lieventum, waardoor ik hetzelfde volume water ervaar, maar slechts de helft van de 15 liter per minuut naar buiten stroomt. Alleen onhandig als je snel een emmer met water wil vullen, maar hoe vaak doe je dat?

Toch blijft er nog veel water verloren gaan. Mijn ambitie is dan ook om in de eigen gootsteen iets slims te verzinnen waardoor ik water opvang dat toch nauwelijks vervuild is, om daar tenminste mijn planten mee water te geven. Blijft over het toilet, de douche en de regen die op mijn dak valt.

Voor dit laatste wil ik een regenton realiseren deze zomer (deze had al moeten staan, waar wacht ik eigenlijk op?) en mijn dak vergroenen (hier blijkt ook subsidie voor te zijn vanuit Gemeente Amsterdam) zodat ik bijdraag aan een beter watermanagement in de stad, mijn zonnepanelen beter renderen door de koelende werking en ik voedsel voor stadsbijen genereer. Zal ik op een dag ook een waterloos toilet installeren? Daar moet ik nog wat meer onderzoek voor doen.

Ik houd andere oplossingen scherp in de gaten en ben benieuwd wat er nog meer mogelijk is.

Warmte en elektriciteit

Het initiatief met Squarewise collega’s heeft mij veel inzicht gegeven in mijn eigen energieverbruik. Inmiddels ben ik klant van Greenchoice en kan ik ook via hun site de ontwikkeling van mijn eigen energieverbruik monitoren door regelmatig mijn verbruik door te geven. De Wattcher die ik mede voor collega’s had gekocht heb ik weer permanent thuis opgehangen; dit is af en toe een goede reality-check. En sinds ik 5 zonnepanelen heb geïnstalleerd, ben ik mij ook bewuster van mijn gasverbruik. Mijn belangrijkste openstaande vraag aangaande mijn eigen huidige energieverbruik is hoe ik op een duurzame wijze aan mijn warmte (vooral warm water) en liefst ook koude (mijn huis op de derde verdieping wordt ’s zomers een soort broeikas) vraag kan voldoen. Toch een warmteterugwinningsinstallatie in mijn douche (was vooral handig om te doen toen deze werd ingebouwd)? Een mini windmolentje op het dak? Loont het aan de noordkant van mijn platte dak een zonneboiler te plaatsen? Kan ik ooit iets met de warmte die ik ’s zomers genereer? De vraag stellen is het begin, maar het is mij nog niet altijd duidelijk waar ik die dan kwijt kan. Dit lijkt me een mooie uitdaging.

Voedsel

Een collega presenteerde mij vrij recent iets over de hoeveelheid voedselverspilling per persoon per jaar. Wist u dat ieder van ons minstens 50 kg per jaar weggooit aan voedsel? Als je nagaat dat de milieubelasting door de productie van voedsel in Nederland meer dan 50% is (erg hoog vergeleken met andere landen) dan druist dit in tegen ‘all common sense’. Die milieubelasting bestaat uit CO2-uitstoot, energieverbruik, watergebruik,  transportkilometers en afvalverwerking. Het niet gebruiken van ons voedsel is dus nogal zonde. Meer info: www.voedselverspilling.com. Zelf vond ik het vooral vreemd dat in mijn straat geen groen afval inzameling was. Toen ik ook nog deze cijfers tot me liet doordringen was de maat vol. Tijd om naar andere oplossingen te kijken. Mijn groen afval verzamel ik tegenwoordig op het aanrecht, om vervolgens in mijn wormenfabriekje te composteren. Daardoor ben ik me ook steeds bewuster van de hoeveelheid groen afval en probeer ik veel gepaster in te kopen en mijn groentes veel meer integraal te gebruiken. De compost gebruik ik om mijn eigen kruiden en groente te kweken. Een plat dak met veel zon en wind blijkt lastiger dan de moestuin die ik als kind had achter in de tuin, maar hopelijk worden mijn vingers steeds groener.

Plastic, papier en glas

Sinds enkele weken is het in mijn wijk mogelijk plastic te verzamelen; iedereen die dit doet vertelt mij wat ik ook ervaar, namelijk dat het een grote schok is te merken hoeveel plastic verpakkingen er zijn. Tijd om te minderen dus. Dat kan alleen door slim in te kopen; groente wekelijks bij de Turk en navulverpakkingen waar mogelijk. Verder heb ik altijd een reserve plastic tas in mijn rugtas, om ook door onverwachte boodschappen niet verleid te worden er een te kopen. Op stations probeer ik geen koffie meer te kopen, maar mijn eigen thermos koffiekop gevuld te hebben voor ik op reis ga (tip; Blokker, die met dat rode dopje!). Voor water gebruik ik de Dopper. Blijft over om slimme innovaties op het gebied van verpakkingen aan te moedigen! Biologisch afbreekbare concepten, navullingen, statiegeld;  er moeten toch slimmere oplossingen mogelijk zijn op dit gebied?