In 2010 startte ik met collega’s van voormalig werkgever Squarewise een initiatief dat inmiddels alweer slaapt, maar dat wel de moeite van het herhalen waard is. We startten een blog – www.leverjijalenergieop.nl – en begonnen met vergelijken van onze woonsituaties gekoppeld aan energielasten. Ook hielden we brainstormsessies over wat mogelijk is om van je eigen huis een energiecentrale te maken. De blog was bedoeld om onze geleerde lessen te delen. Mijn huis bleek al aardig energiezuinig, maar bovendien geschikt voor zonnepanelen, die er inmiddels liggen. Een andere collega isoleerde eigenhandig zijn dak en concludeerde dat dit echt een super slimme investering was.

Uiteraard kwamen we ook veel barrières tegen; argumenten als, ‘ik weet niet hoe lang ik hier nog ga wonen’, ‘ik huur, en met mijn huurbaas heb ik heel slecht contact’. Door er samen voor te gaan kregen sommigen het lef om toch die brief naar hun huurbaas te schrijven. Collega René wist daardoor geheel tot zijn eigen verrassing dubbelglas te regelen en woonde vervolgens een stuk comfortabeler.

Ik kan het iedereen aanraden om met collega’s een dergelijke ambitie te definiëren. Tips; start met het creëren van vergelijkingsmateriaal (een goede excel waarin iedereen relevante data aanvult, zodat je echt kunt vergelijken). Een focus op meten creëert niet alleen bewustzijn, maar in een groep leidt het ook tot licht competitief gedrag, waardoor er bij ons best wat actie ontstond.

Door de aanschaf van twee Wattchers (van Marktplaats) die we lieten rouleren, met een opschrijfboekje waarin iedereen eigenaardigheden kon opschrijven leerden we ook al best veel over het eigen energiegebruik. We hadden een Facebook pagina, waar we leuke filmpjes lieten circuleren en ideeën met elkaar deelden. Als laatste gingen we ons ook druk maken over het energieverbruik van ons kantoor, maar de verhuurder van ons pand op de Zuidas heeft nooit de energierekeningen willen doorsturen. Erg jammer.. Terecht dat we met Squarewise inmiddels verhuisd zijn naar een A+ kantoor!

Wat ik anders zou doen? Ik zou het vooral langer willen volhouden en kijken of we een sneeuwbaleffect naar andere kantoren kunnen creëren! Als je ook zoiets wil starten met jouw organisatie, ik denk graag mee en kan bijvoorbeeld de Excel die wij hebben opgezet doorsturen…

Mijn eigen energie-ambities in huis; overal LED-verlichting of zonnelampen en een zonneboiler. Ook wil ik onder mijn zonnepanelen een groen dak maken, omdat dit het rendement schijnt te verhogen, goed is voor de bijen en voor het watermanagement in de stad.