MASTERCLASS PARTICIPATIEVE SYSTEEMVERANDERING

Voor wie?
Professionals die bezig zijn met multidisciplinaire, complexe duurzaamheid en innovatie vraagstukken.

In 2013 ontwikkelde Green Bridges een Masterclass Participatieve Systeemverandering, ook wel genoemd ‘Large Scale Interventions’.

Participatieve systeemverandering-methodieken zijn ontworpen om met diverse stakeholdergroepen  – mensen die allemaal een ander belang hebben en de wereld van het probleem heel anders zien – systeemverandering te realiseren. De sleutel van dit soort methodes is dat participatie plaatsvindt zowel bij de definitie van het probleem als bij het definiëren van de oplossing.

Om dit mogelijk te maken ligt de focus van dit soort methodieken op het creëren van condities waarbinnen die mensen die nodig zijn om het probleem in kaart te brengen en op te lossen het vertrouwen krijgen dat ze er samen uit kunnen komen.

Voorbeelden van participatieve systeemverandering-methodieken zijn:

  • de Open Space filosofie
  • WorldCafé bijeenkomsten
  • Future Searches en Search conferenties
  • Theorie-U raamwerk

Tijdens de Masterclass Participatieve Systeemverandering leren deelnemers wat de condities zijn waaronder diverse stakeholder-groepen kunnen bijdragen aan systeemverandering en oefenen ze met vaardigheden die ze als facilitator van dit soort trajecten en bijeenkomsten nodig hebben.

PROGRAMMA

Ochtend – Leer condities creëren

  •  9.30 – 10.00 Start – opening – verkenning
  • 10.00 – 10.30 Introductie basisprincipes participatieve systeemverandering
  • 10.30 – 11.15 Een aantal methodes vergeleken
  • 11.15 – 11.30 Pauze
  • 11.30 – 12.30 De wetenschappelijke theorie achter participatieve systeemverandering

Middag – Leer faciliteren

  • 13.30-15.00 Het faciliteren van participatieve systeemverandering: hoe doe je dat?
  • 15.00-15.15 Pauze
  • 15.15 -16.45 Oefenen met een aantal technieken
  • 16.45- 17.00 Afronding en reflectie

PRAKTISCHE ZAKEN

Wanneer & inschrijven
Ga naar de events-sectie van deze website

Locatie
De Workship
Café de Ceuvel
Korte Papaperweg 4-8
Amsterdam

Waardering / bijdrage aan de kosten
 Deze training is opgezet volgens het principe van waardebepaling achteraf. Oftewel: bepaal zelf wat de dag je waard was (in €, contacten, projectideeën, et cetera). Voor ZZP’ers en of professionals werkzaam bij een organisatie is het mogelijk achteraf een factuur te ontvangen voor het bedrag dat het u waard was.

Referenties
Mooie mix van theorie, oefeningen en reflectie. Wat ik prettig vond is dat de trainer zich ontdekkend en lerend opstelde (i.p.v. als alwetende verteller). De trainer werd daarmee een begeleider van een proces, en mede-ontdekker, wat mij stimuleerde om mijn nieuwsgierigheid te volgen, geïnteresseerd te zijn en me te verdiepen. Ook was de diversiteit van mensen tijdens de training erg plezierig.
Patrick Kaashoek, zelfstandig professional, Platform31

Ik voel me erg geïnspireerd door de training en overweeg ook de rol van facilitator te integreren in mijn werk, als stedebouwkundige van de nieuwe generatie. De locatiekeuze, de inrichting van de ruimte, de dagindeling en de balans tussen voldoende achtergrondinformatie en zelf nadenken over eigen ervaringen/mogelijke toepassingen, vond ik heel prettig.Sharmilee Mahadew, stedenbouwkundige

De trainer bleek een zeer goed inzicht te hebben in de materie. De training werd op een heel ontspannen en open manier gegeven. De balans tussen theorie en praktijk was erg plezierig.
Marcel Heskes, partner Squarewise

Ik was erg onder de indruk van de training. Het heeft mij veel bewuster gemaakt in de rol die je als procesbegeleider kan hebben (of juist de rol die je niet moet pakken). Verder vond ik dat de trainer een zeer ongedwongen sfeer wist te creëeren waardoor ieder zich gemakkelijk bloot gaf en meedacht.
Pieter Blok, Squarewise

Goede afwisseling theorie, praktijk en een wandeling. De trainer stelt zich open en kwetsbaar op waardoor snel een prettige en open sfeer ontstaat. De trainer weet inhoudelijk goed waar het over gaat en kan ook nog inhoudelijke ‘uitstapjes’ maken als dat het verhaal versterkt. Deze training gaf mij een goede aanvulling op eerdere verkenningen naar aanpak voor ‘wicked problems’ en systeeminnovaties.
Ferdinand Kiestra, Waterschap Aa en Maas, Energiefabriek

Lees meer over participatieve systeemverandering in een van deze blogs: