Prof.dr.ir. M.C.D.P. Weggeman is hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de Technische Universiteit Eindhoven.

Hij schreef boeken als ‘schitterend organiseren’ en ‘leidinggeven aan professionals: niet doen’. Alleen al daarom ben ik fan. Ik kreeg les van hem en werkte met hem samen in een aantal trajecten. In die ontmoetingen ben ik zijn uitzonderlijke gevoel voor humor, zijn scherpte en zijn directe inbreng van wijsheid zeer gaan waarderen.

Met hem maakte ik mee dat een bestuurder bij een organisatie in verandering vroeg of hij die ene ‘slide’ die ging over transparantie kon weglaten tijdens zijn presentatie voor de gehele organisatie. Uiteraard weigerde hij en stond hij  extra lang bij stil bij de desbetreffende boodschap. Het ging om deze figuur, ik zal het nooit vergeten. De bestuurder in kwestie had in de weken daarvoor ’transparantie’ als een van de speerpunten gedefinieerd. Mathieu legde die dag haarfijn uit wat hij vond van dit idee: een groot gebrek aan vertrouwen.

de relatie tussen vertrouwen en transparantieDoor Mathieu begrijp ik organisaties als de levende systemen die ze zijn en ben ik rationeel en intuïtief gaan begrijpen hoe organisatieverandering tot stand komt. Hij promoveerde op het onderwerp collectieve ambitiebepaling, oftewel, participatieve systeemverandering. Enkele jaren heb ik me ook op dit onderwerp gespecialiseerd. Mathieu plantte het zaadje.

Ook als het over ‘kennis’ gaat dan kan ik niet anders dan aan Mathieu denken: de KennisWaardeKeten die hij ontwikkelde en zijn befaamde definitie van kennis zal ik nooit meer vergeten, vooral omdat het zo logisch is als wat. Kennis = Informatie x Ervaring, Vaardigheden en Attitude.

Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om een presentatie van Mathieu mee te maken: laat die kans niet voorbij gaan zou ik zeggen.. !