Alle systemen streven één hoogste doelstelling na. Het samenspel tussen alle elementen in een systeem is er op gericht om deze hoogste doelstelling te realiseren. Voor organisatiesystemen geldt vaak dat de op papier bekende ‘systems purpose’ anders is dan de werkelijke ‘systems purpose’. Je kunt de werkelijke ‘systems purpose’ ontdekken door de werkelijke resultaten te analyseren.
Zo kwam ik er ooit achter dat het systeemdoel van Apple niet is om een grootschalig ICT/ muziekplatform te zijn en daarmee een ecosysteem te creëren waar app-ontwikkelaars en muziekproducenten in contact komen met gebruikers. Apple’s system purpose is om zoveel mogelijk ‘hardware’ te verkopen, en daaruit volgt hun strategie om een ICT-platform te creëren waar ‘app-ontwikkelaars’ toegang toe krijgen en hun hoop dat we allemaal zo verslingerd raken aan ‘dit platform’ dat we ook de hardware blijven kopen. Daaruit volgt ook de keuze om bij elke nieuwe iPhone het snoertje van de oplader te veranderen en niet na te denken over cradle-to-cradle ontwerpen.
Omdat ik niet blij was met Apple’s system purpose ben ik recent over gestapt op de Fairphone, wiens ‘system purpose’ is om een beweging te creëren richting eerlijker elektronica. Op de telefoon wordt mij continu verteld hoe lang mijn ‘peace of mind’ al duurde, oftewel, ze helpen mij ook minder met m’n telefoon bezig zijn. En de telefoon kan ik zelf repareren als het goed is. Leuk hè!
Naast dat ik blij wordt van organisaties met een ‘system purpose’ waar ik achter kan staan, word ik blij van de ‘system purpose’ van een boom, die zo veelzijdig is dat je er bijna wel van moet houden.
En ik word blij van de ontdekking dat wij mensen ook ieder een unieke ‘systems purpose’ lijken te hebben. Vanuit de systeemtheorie vind ik dat niet eens meer zo onlogisch. Ik kom steeds meer filosofen en denkers tegen die opperen dat wij allemaal een unieke “systems purpose” hebben, ook wel ‘levensmissie’ of ‘heilig contract’ genoemd. Denk aan: Ken Wilber, Krishnamurti, David Bohm, Nietzsche of dichterbij huis, Erik van Praag, Fransjan de Waard.
Meer woorden? Woordenboek systeemdynamica