Als trainer op het gebied van systeemdenken en participatieve systeemverandering, voel ik me als een vis in het water. Ik haal er grote voldoening uit om exact de juiste condities te creëren voor ‘leren’ van elkaar en het lesmateriaal. Ik zie mezelf als eeuwige student en stel me dan ook kwetsbaar op als trainer. Elke training die ik geef is anders en zie ik als een kans om een zaadje te planten richting een nieuwe manier van kijken.

Ik ga er als trainer vanuit dat deelnemers alles wat ik vertel of bijbreng, ergens diep van binnen al weten. Het is alleen aan  mij om dat diepere weten weer op te roepen. Ik wil op verschillende manieren – dat wat deelnemers al weten – verbinden met meer expliciete manieren van weten.

De afgelopen jaren heb ik twee 1-daagse trainingen/master classes ontwikkeld:

  • Systeemdenken voor duurzame innovatie: minder moeilijk dan je denkt! 

In deze masterclass krijgen deelnemers inzicht in enkele praktische principes van het systeemdenken en werken zij in teams aan hun eigen duurzaamheid casuïstiek. Deelnemers leren hun eigen duurzaamheid-casus doorgronden in 4 stappen:

  1. Incidenten beschrijven
  2. Patronen ontdekken
  3. Onderliggende structuren analyseren
  4. Interventies ontwikkelen

Ook maken deelnemers kennis met een aantal ‘systeemarchetypes’, die eenvoudig te relateren zijn aan duurzaamheid-uitdagingen en de eigen casus. Tevens doen deelnemers tijdens de masterclass ideeën op voor effectieve interventies in hun eigen duurzaamheid-casus. Meer informatie en testimonials van deelnemers. 

  • Participatieve systeemverandering

In deze training krijgen deelnemers inzicht in de principes van participatieve systeemverandering en leren ze enkele specifieke methodieken kennen (World Café, Open Space, Future Search). Ook leren deelnemers waar je tegen aan loopt als je met ‘het hele systeem (in een ruimte)’ aan de slag wil en wat er voor vaardigheden bij komen kijken om dit soort trajecten succesvol te begeleiden. Lees verder voor meer informatie en testimonials van deelnemers.

  • Trainingsprogramma’s op maat 

Ik ontwikkel ook langere trainingsprogramma’s op maat, waarbij ik samenwerk met trainers die mij inspireren. De rode draad van deze trainingsprogramma’s is het her-ontwikkelen van systeem intuïtie. Voor meer informatie over trainingsprogramma’s op maat neem je met mij contact op: verweij@greenbridges.nl.